loader image

Ali lahko otroci pijejo kavo? Kaj priporočajo zdravniki?

Kava je pijača, ki jo uživajo milijoni ljudi po vsem svetu, vendar je tradicionalno obravnavana kot pijača za odrasle. Kljub temu pa se zadnja leta vse več staršev sprašuje, ali je uživanje kave brez kofeina varno za njihove otroke. 

Kdaj lahko otrok začne piti kavo?

kava brez kofeina za otroke

Če želite odgovoriti na to vprašanje: Da, otroci lahko pijejo kavo brez kofeina, vendar je priporočljivo, da se otroci, mlajši od 12 let, sploh izogibajo uživanju kofeina.

Otrokom do 12 let je prepovedana uporaba kofeina, čaja, gaziranih pijač, športnih pijač in drugih produktov s kofeinom..

Ameriška akademija za pediatrijo otrokom do 12 let  odsvetuje uporabo kofeina, čaja, gaziranih pijač, športnih pijač in drugih produktov s kofeinom. Otrokom od 12 do 18 let pa je treba njihovo porabo omejiti na manj kot 100 miligramov na dan — približno toliko, kot znaša običajna porcija skodelice kave. [1]

Kaj pa brez kofeina?

Čeprav je znano, da kofein negativno vpliva na zdravje otrok, kava brez kofeina vsebuje le majhno količino kofeina ali pa ga sploh ne vsebuje. V tem blogu bomo nekoliko bolj poglobljeno raziskali vprašanje, ali lahko otroci pijejo kavo brez kofeina, ter morebitne koristi in tveganja tega. Podali bomo tudi nekaj nasvetov za starše, ki želijo svojim otrokom kavo brez kofeina predstaviti na odgovoren in zdrav način.

S kavo se lahko začnete seznanjati prek kave brez kofeina, ki vključuje številne blagodejne lastnosti, ki smo jih že omenili, zato se bomo omejili le na naštevanje [2]:

  • Antioksidanti. Brezkofeinska kava vsebuje antioksidante, ki lahko pomagajo zaščititi telesne celice pred poškodbami, ki jih povzročajo škodljive molekule, imenovane prosti radikali.
  • Zdravje prebave. Brezkofeinska kava  lahko pomaga tudi pri zdravi prebavi.
  • Duševno zdravje. Kavo brez kofeina povezujejo z zmanjšanim tveganjem za depresijo in druge duševne motnje pri odraslih.
  • Hidracija. Decaf kava lahko prispeva tudi k splošni hidraciji, kar je bistvenega pomena za dobro zdravje.
  • Izboljšana kognitivna funkcija. Študije so pokazale, da lahko kava brez kofeina izboljša kratkoročni spomin, pozornost in reakcijski čas pri odraslih, in možno je, da bi te koristi veljale tudi za otroke.

Najstniki od 13 do 17 let lahko popijejo približno 1 skodelico kave (po možnosti brez kofeina) na dan.

kava in otroci

Kot vedno se morajo starši posvetovati z zdravnikom, preden naredijo kakršne koli pomembne spremembe v otrokovi prehrani ali življenjskem slogu.

“Kdaj je najboljši čas, da moj otrok zaužije kavo brez kofeina?”

Če se starši odločijo, da otroku dovolijo kavo brez kofeina, je morda najbolje, da jo ponudijo v začetku dneva, saj lahko uživanje kofeina pozneje čez dan moti spanec. Starši bi morali upoštevati tudi individualno občutljivost svojih otrok na kofein ter spremljati njihovo vedenje in vzorce spanja po zaužitju kave brez kofeina. Brezkofeinska kava je lahko koristna za otroke, če jo uživajo zjutraj pred šolo, saj lahko izboljša kognitivne funkcije in spomin.

Na srečo ali ne, je grenak okus kave le redkokdaj všeč najstnikom, ki imajo raje kavo kot gazirane in energijske pijače, ki včasih vsebujejo več kofeina kot kavni napitki.

Poskusite našo brezkofeinsko specialty kavo
3 Am Club – Decaf

z mehkim okusom čokolade, lešnika, mandlja in kakava

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani coffeebulava.com niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran coffeebulava.com je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. 

Viri

[1] The Young and the Restless: Why Kids Should Avoid Caffeine , December 2023.

[2] Why Coffee Might Actually Be Good For Kids , by Sarah Cottrell,  July, 2023.

[8] The World’s Most Expensive Decaf?  Swiss Water Decaffeinated Coffee Inc., 2020.