loader image

Brezkofeinska kava: 5 zdravstvenih koristi

kazalo vsebine

Kaj je decaf in ali je res, da je brez kofeina?

Brezkofeinska kava (imenovana tudi decaf (angl) ali deca (ital) ali deka (slo)) je v bistvu enaka navadni kavi, vendar je skoraj brez kofeina. Kava gre skozi postopek odstranjevanja kofeina (dekofeinizaciji), ki jo spremeni v “brezkofeinsko”. Za certificiranje kave brez kofeina je treba odstraniti najmanj 97 % vsebnosti kofeina. Po EU standardih pa mora biti iz kave odstranjenega 99,9 % kofeina. [1] 

Tipična skodelica kave brez kofeina ima približno 2 mg kofeina, v primerjavi s tipično skodelico navadne kave, ki ima približno 95 mg kofeina.

Kako poteka dekofeinizacija?

Najprej malo zgodovine o dekofeinizaciji. Prvi postopek dekofeinizacije je pred skoraj 120 leti uporabil nemški trgovec s kavo Ludwig Roselius. Leta 1903 je ustvaril prvo komercialno serijo kave brez kofeina. Nemški trgovec je verjel, da je njegov oče umrl zaradi prevelikega odmerka kofeina. Njegov cilj je bil odstraniti iz kave ta “strup”… Metoda je bila patentirana leta 1906 vendar so jo sčasoma zaradi rakotvornosti opustili. Metode dekofeinizacije so se od takrat močno spremenile – in zdaj so na voljo številne nove metode.

Za danes obstaja več načinov za odstranitev kofeina iz kavnih zrn, preden jih pražimo:

Ta postopek neposredno uporablja topila za dekofeinizacijo kavnih zrn. Uporabljena topila so diklorometan ali etil acetat. Prvi se pogosto uporablja kot odstranjevalec barve, medtem ko je drugi sadni eter, ki je prisoten v kisu. Brez skrbi, oba sta varna! Raztopina topila je razredčena do te mere, da nevarnosti zastrupitve skoraj ni.

Patentirani postopek Swiss Water, ki je bil prvič razvit v Švici v tridesetih letih prejšnjega stoletja, je v komercialni uporabi od leta 1970. Ta način dekofeinizacije velja za najbolj naravnega, saj je edina sestavina voda. Začnete tako, da (še enkrat) kavna zrna potopite v raztopino vode in ekstrakta zelene kave. Raztopino nato filtrirate skozi aktivno oglje, ki shrani kofein. Ta postopek se večkrat izvede, dokler vsebnost kofeina ne doseže 0,1 %.

Nekaj ​​s takšnim imenom mora biti nekaj vznemirljivega in tudi je! Ta metoda dekofeinizacije uporablja pritisk in ogljikov dioksid za ekstrakcijo kofeina. Namočena kavna zrna  (s paro oz. vodo, tako, da zrnje postane bolj porozno) se položijo v posodo pod pritiskom, kjer je tlak približno 250-krat večji od tistega, ki smo ga vajeni. Tekoči ogljikov dioksid se vlije v komoro, kjer se veže na kofein, ki ga vsebujejo zrna. Ko je končano, se tekoči ogljikov dioksid postavi v drugo komoro in kavna zrna ostanejo brez kofeina. Prednost tega postopka je, da se za odstranitev kofeina ne uporablja potencialno nevarnih snovi. Ta metoda je učinkovita, vendar je tudi energetsko bolj potratna in najdražja.

Eden novejših trendov. Pionir tega postopka je Descafecol, kolumbijsko podjetje, ki uporablja naravni etil acetat, pridobljen iz lokalnega sladkornega trsa. Izvleček se zmeša z izvirsko vodo, ki ji pod nežnim segrevanjem in pritiskom dodamo zelena kavna zrna.

Eden novejših trendov. Pionir tega postopka je Descafecol, kolumbijsko podjetje, ki uporablja naravni etil acetat, pridobljen iz lokalnega sladkornega trsa. Izvleček se zmeša z izvirsko vodo, ki ji pod nežnim segrevanjem in pritiskom dodamo zelena kavna zrna. [2] 

Vsak od teh postopkov je zelo precizen, da se ohrani okus kave. Nobena metoda ni boljša od druge, vse je odvisno od osebnih preferenc. Cena in enostavnost postopka sta najbolj odločilna dejavnika za dekofeinizacijo kave, morda je zaradi tega večina dekofeina na trgu  pripravljena s kemično ekstrakcijo.  Vendar imajo mnogi prodajalci organske in specialty kave raje vodno metodo za dekofeinizacijo kavnih zrn, ker velja za najbolj “čisto”. Tudi v naši pražarni kave Bulava uporabljamo swiss water process, čeprav je dražji, da je naša Brezkofeinska kava 3 Am Club – Decaf najvišje kakovosti.

Okus in aroma brezkofeinske kave

Decaf je bila v primerjavi z navadno kavo vedno na slabem glasu. Mnogi menijo, da je med obema kavama velik razkorak v kakovosti in okusu, toda ali je temu res tako? To je deloma res. Dejstvo je, da so kavna zrna vedno pražena, pri čemer nastanejo aromatične snovi (imenovane pyrazini), ki dajejo okus in vonj. [2] Prav pirazini so vir arome z značilnimi notami praženih oreščkov in čokolade. Mimogrede, isti pirazini so odgovorni za okus in aromo vina. Zato je med vinom in kavo toliko podobnosti.

Vendar postopek dekofeinizacije delno ali v celoti odstrani pirazine. Zato je bila v preteklosti kava brez kofeina vedno manj aromatična in okusna od navadne kave. To je res.  Vendar so se proizvajalci kave brez kofeina zelo potrudili, da bi se osredotočili na okus. Danes žrtvovanje kofeina ne pomeni žrtvovanja okusa. 

Na primer, leta 2019 se je kanadski tekmovalec na prvenstvu baristov Cole Torode uvrstil na tretje mesto v svetovnem finalu z uporabo brezkofeinske sorte Gesha, ki je bila predelana po metodi Swiss Water. To je vsekakor znak, da se je kakovost izboljšala. [4]

Kakovost je v zrnu in procesu praženja , ne v kofeinu..Kava brez kofeina je na splošno nekoliko slajša in ima.. malo manj grenkobe – ker je kofein grenka spojina

To so dokazali tudi slepi testi okusa. Skodelica kave brez kofeina in skodelica navadne kave, ko sta ju postavili pred ljubitelje pitja kave, nista pokazali razlike v okusu. To ne le razblini mit o slabem okusu kave brez kofeina, ampak tudi dokazuje, da je vse v naših glavah!

Metoda dekofeinizacije, kakršnakoli je, ne vpliva na kakovost kave brez kofeina. Ne moremo zagotoviti, da ni prav nobene razlike, a vso srečo tistim, ki jih prepoznajo! Če redno pijete kavo, boste verjetno bolj občutljivi na znamko kave kot na količino prisotnega kofeina. 

Povpraševanje po kavi brez kofeina zagotovo narašča. Povečanje porabe kave doma zaradi Covid-19 je povzročilo, da ljudje pijejo več brezkofeinske kave. Na primer v ZDA se zdaj proda 11% vse kave brez ali z zmanjšano vsebnostjo kofeina. Navsezadnje vse več potrošnikov zahteva kakovostnejšo kavo – kava brez kofeina nikakor ni izjema.

Koliko stane kava brez kofeina? Ali je dražja od navadne kave? Ne, cena kave brez kofeina je približno enaka kot cena navadne kave. Koristi  pa je veliko več.

5 zdravstvenih koristi pitja kave brez kofeina

»Številne zdravstvene koristi kave brez kofeina so podobne tistim pri navadni kavi, saj obe vrsti izvirata iz kavnega zrna in vsebujeta podobne spojine,« pojasnjuje Jessica Coghill, certificirana specialistka za prehrano in ustanoviteljica Vital Root Wellness. Medtem, ko običajna kava lahko pomaga povečati budnost in osredotočenost, Coghill priporoča kavo brez kofeina posameznikom, občutljivim na kofein, tistim, ki se zaradi kofeina poslabšajo, ali vsem, ki si zvečer zaželijo skodelico kave. Zdravstvene koristi kave brez kofeina so poleg tega, da je okusen napitek, naslednje [3] :

 • Nudi prednosti kave brez treme

  Kofein blokira snov, imenovano adenozin, ki igra ključno vlogo pri uravnavanju spanja. To lahko vodi do motenj v spanju in povečanih občutkov tesnobe. Kava brez kofeina posameznikom omogoča, da izkoristijo prednosti kave brez negativnih učinkov, povezanih s prekomernim uživanjem kofeina.
  "Kava brez kofeina je lahko koristna tudi za nekoga, ki se poskuša odvaditi popolnoma kofeinske kave, saj lahko pomaga odpraviti glavobole zaradi odtegnitve kofeina," pojasnjuje Kelly Powers, registrirana dietetičarka in ustvarjalka programa obrokov Weeknight Dinners.

 • Vsebuje antioksidante

  "Kava brez kofeina vsebuje antioksidante, imenovane polifenoli, ki lahko pomagajo zmanjšati oksidativni stres in vnetja v telesu," poudarja Coghill. To lahko pomaga zmanjšati tveganje za nekatere bolezni in raka. Ena izmed študij je zaključila, da je dnevno uživanje dveh ali več skodelic kave brez kofeina povezano z manjšim tveganjem za raka debelega črevesa in danke v primerjavi z neuživanjem kave brez kofeina [2].

 • Predstavlja manjše tveganje za težave s prebavili

  Kofein na vsakogar vpliva drugače, pri nekaterih pa ima lahko tudi škodljive učinke na prebavila.
  "Kava brez kofeina je odlična za ljudi z gastroezofagealno refluksno boleznijo (GERB)," svetuje Powers. "Kava poveča gastroezofagealni refluks," pojasnjuje, "toda po dekofeinizaciji je učinek manj izrazit." Uživanje kave spodbuja gastroezofagealni refluks (torej vrnitev želodčne vsebine v požiralnik), študije pa kažejo, da ima kava s kofeinom večji stimulativni učinek na ta refluks kot kava brez kofeina.
  Vendar je razmerje med kavo, kofeinom in GERB zapleteno in ostaja nejasno, zato so potrebne nadaljnje raziskave, da bi razumeli učinke kave in kofeina na različne stopnje prebave.

 • Lahko zmanjša tveganje za bolezni jeter in sladkorne bolezni 2. tipa.

  Raziskave BMJ kažejo, da lahko redna uporaba kave in kave brez kofeina zmanjša tveganje raka jeter, čeprav je ta uporaba bolj izražena pri uporabi običajne kave.
  Raziskava domneva, da je to lahko povezano z antikancerogenimi lastnostmi kave, kot so polifenoli, ki lahko igrajo vlogo pri zmanjšanju oksidativne poškodbe DNK, kot tudi kafestol in kaveol, ki lahko vplivajo na metabolizem in odstranjevanje kancerogenov.[4]
  Poleg tega je kava (s kofeinom in brez kofeina) povezana z zmanjšanjem tveganja za razvoj sladkorne bolezni 2. tipa. Raziskave kažejo, da je to povezano s funkcijo kave pri krepitvi zdravja jeter.

 • Lahko nudi nevro protektivne koristi

  Raziskave so kavo povezale tudi z zmanjšanim tveganjem za nevrodegenerativne bolezni, kot sta demenca in Alzheimerjeva bolezen.
  Čeprav se kofeinu v kavi pogosto pripisuje izboljšanje kognitivnih funkcij, ena študija, objavljena v reviji Neuroscience, poudarja nevroprotektivno vlogo spojine, ki nastane med procesom praženja, imenovane fenilindan, ki je prisoten tako v kavi s kofeinom kot v kavi brez kofeina.[5] Vendar so potrebne nadaljnje raziskave, da bi bolje razumeli učinke različnih kavnih spojin na zdravje možganov in živčnega sistema.

Kava za tiste s prekormerno težo in hipertenzija

Ločeno je treba omeniti bolezni srca in krvni tlak. Ali kava zviša ali zniža krvni tlak?

Prehrana, bogata s fenolno kislino – glavno sestavino kave – lahko pomaga zmanjšati tveganje za številna stanja, ki lahko povzročijo presnovni sindrom, vključno s stanji, ki vključujejo visok krvni tlak, trebušno debelost in povišan krvni sladkor.

Raziskava v medicini je pokazala, da uživanje kave brez kofeina s 510,6 miligrami klorogenske kisline (CGA) (vrsta fenolne kisline) štiri tedne ali več zmanjša obseg pasu, raven trigliceridov v krvi, raven glukoze v krvi na tešče in sistolični krvni tlak. Zanimivo je, da je bilo ugotovljeno, da je kava brez kofeina pri zniževanju sistoličnega krvnega tlaka celo učinkovitejša od običajne kave [3].

Kava brez kofeina s 510,6 miligrami klorogenske kisline (CGA) (vrsta fenolne kisline) štiri tedne ali več zmanjša obseg pasu, raven trigliceridov v krvi, raven glukoze v krvi na tešče in sistolični krvni tlak.

Katera kava je bolj zdrava - klasična ali brezkofeinska?

Večino zdravstvenih koristi, ki jih najdemo v običajni kavi, lahko najdemo v kavi brez kofeina in obratno. Najpomembnejši dejavnik pri izbiri med kavo brez kofeina in običajno kavo je razumevanje vaše tolerance na kofein.

Brez kofeina je morda boljša izbira za ljudi, občutljive na učinke kofeina na prebavne težave ali krvni tlak. Vendar pa bodo tisti, ki iščejo dolgoročne kognitivne koristi kave, morda bolj zadovoljni z različicami s kofeinom (čeprav so, kot je navedeno zgoraj, potrebne nadaljnje raziskave).

Najpomembnejši dejavnik pri izbiri med kavo brez kofeina in običajno kavo je razumevanje vaše tolerance na kofein.

Zdravniki svetujejo omejitev porabe kave na največ tri skodelice na dan, hkrati pa svetujejo svojim pacientom, naj se bolj osredotočijo na ohranjanje hidracije in prehranjevanje zunaj dnevnih obrokov. Pri pripravi kave se izogibajte dodanemu sladkorju.

Poleg hranilne vrednosti ima kava tudi obredno vrednost. Pitje kave je priložnost, da upočasnite, nekajkrat globoko vdihnete, ste prisotni in se ponovno povežete s seboj.

Poskusite našo brezkofeinsko specialty kavo
3 Am Club – Decaf

z mehkim okusom čokolade, lešnika, mandlja in kakava

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani coffeebulava.com niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran coffeebulava.com je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. 

Viri

[1] All About Decaffeinated Coffee. National Coffee Association USA. Accessed 8/24/2023.

[2] How is decaf coffee made?  Ana Pipunic, December 2022

[3] Decaf Coffee: Is It Good Or Bad For You?  Michelle Routhenstein, M.S., R.D.N., C.D.E, Forbs Health, September 8, 2023.

[4] The World’s Most Expensive Decaf?  Swiss Water Decaffeinated Coffee Inc., 2020.