loader image

Kako kava vpliva na zdravje

kazalo vsebine

Koliko kave popijemo Slovenci?

Priljubljenost in poraba kave po vsem svetu naraščata. In Slovenci smo, po količini popite kave, celo na petem mestu v svetu, smo pred Brazilijo, Italijo in – ne boste verjeli, celo Turčijo in Grčijo. Slovenci na prebivalca v povprečju popijemo 6,1 kilograma kave na leto. 

Slovenci na prebivalca v povprečju popijemo 6,1 kilograma kave na leto..

koliko kave spije povprečen Slovenec 2023

Koliko kave je varno popiti vsak dan?

Zdi se, da je do 400 miligramov (mg) kofeina na dan varno za večino zdravih odraslih. To je približno količina kofeina v štirih skodelicah kuhane kave, 10 pločevinkah kole ali dveh “energy shot” pijačah. Upoštevajte, da se dejanska vsebnost kofeina v pijačah zelo razlikuje, zlasti med energijskimi pijačami. [1]

Večina odraslihi lahko brez škode za zdravje zaužije do 400 mg kofeina na dan. To približno ustreza 2-4 skodelicam sveže pripravljenega ali topnega kave po 240 ml, odvisno od recepta, vrste zrn in drugih dejavnikov.

škodelice kave

9 razlogov, zakaj je (prava količina) kave dobra za vas

Katere so glavne koristi pitja kave za zdravje? Vaša kava vam prinaša koristi, ki presegajo dvig energije. Tu so najboljši načini, kako lahko kava pozitivno vpliva na vaše zdravje [2]:

 • Lahko bi živeli dlje

  Nedavne študije so pokazale, da je pri pivcih kave manj verjetno, da bodo umrli zaradi nekaterih glavnih vzrokov smrti pri ženskah: koronarna srčna bolezen, možganska kap, sladkorna bolezen in bolezen ledvic.

 • Vaše telo lahko bolje predela glukozo (ali sladkor)

  To je teorija, za katero stojijo študije, ki so pokazale, da imajo ljudje, ki pijejo več kave, manjšo verjetnost, da bodo zboleli za sladkorno boleznijo tipa 2.

 • Manj verjetno je, da boste razvili srčno popuščanje

  Pitje ene do dveh skodelic kave na dan lahko pomaga preprečiti srčno popuščanje, ko ima oslabljeno srce težave s črpanjem dovolj krvi v telo.

 • Manjša je verjetnost, da boste zboleli za Parkinsonovo boleznijo

  Kofein ni povezan le z manjšo možnostjo razvoja Parkinsonove bolezni, ampak lahko tudi pomaga tistim s to boleznijo bolje nadzirati svoje gibanje.

 • Vaša jetra vam bodo hvaležna.

  Zdi se, da imata običajna kava in kava brez kofeina zaščitni učinek na vaša jetra. Raziskave kažejo, da imajo pivci kave večjo možnost, da imajo ravni jetrnih encimov znotraj zdravega območja kot ljudje, ki kave ne pijejo.

 • Tvoj DNK bo močnejši.

  Temno pražena kava zmanjša pretrganje verig DNK, ki se pojavlja naravno, vendar lahko povzroči raka ali tumorje, če jih vaše celice ne popravijo.

 • Vaše možnosti, da zbolite za rakom debelega črevesa, se bodo močno zmanjšale

  Ena od 23 žensk zboli za rakom debelega črevesa. Raziskovalci pa so ugotovili, da imajo ljudje, ki pijejo kavo – brez kofeina ali običajno – 26 odstotkov manj možnosti za razvoj kolorektalnega raka.

 • Lahko zmanjšate tveganje za Alzheimerjevo bolezen

  Skoraj dve tretjini Američanov, ki živijo z Alzheimerjevo boleznijo, je žensk. Toda kofein v dveh skodelicah kave lahko zagotovi dobro zaščito pred razvojem bolezni. Pravzaprav so raziskovalci ugotovili, da je pri ženskah, starih 65 let in več, ki so popile dve do tri skodelice kave na dan, manj verjetno, da bodo zbolele za demenco na splošno.

 • Ni tako verjetno, da boste utrpeli možgansko kap

  Pri ženskah je pitje vsaj ene skodelice kave na dan povezano z manjšim tveganjem za možgansko kap, ki je četrti vodilni vzrok smrti pri ženskah.

brezkofeinska kava

Za koga pitje kave ni priporočljivo?

Potencialni stranski učinki, povezani s čezmernim uživanjem kofeina, ki lahko vključujejo anksioznost in povečan srčni utrip, so prispevali k porastu priljubljenosti kave brez kofeina. Na srečo kava brez kofeina ohranja številne zdravstvene koristi svojega kofeinskega primerka.

Kdo ne bi smel piti navadne kave (s kofeinom)?

Morda boste želeli zmanjšati količino, če pijete več kot 4 skodelice kave s kofeinom na dan (ali enakovredno) in imate neželene učinke, kot so:

 • glavobol,
 • nespečnost,
 • anksioznost,
 • razdražljivost,
 • pogosto uriniranje ali nezmožnost nadzora uriniranja,
 • pospešen srčni utrip,
 • mišični tremor.

Posvetujte se z zdravnikom ali farmacevtom o tem, ali lahko kofein vpliva na vaša zdravila.

Pitje kave ni priporočljivo, če imate katerega od naslednjih simptomov:

Že malo kave vas naredi nervoznega

Nekateri ljudje so bolj občutljivi na kofein kot drugi. Če ste dovzetni za učinke kofeina, lahko že majhne količine povzročijo neželene učinke, kot so nemir in težave s spanjem.

Kako se boste odzvali na kofein, je lahko delno odvisno od tega, koliko kofeina ste vajeni popiti. Ljudje, ki kofeina ne uživajo redno, so bolj občutljivi na njegove učinke.

Ne spite dovolj

Kofein, tudi popoldne, lahko moti vaš spanec. Celo majhna izguba spanja se lahko poveča in zmoti vašo dnevno budnost in učinkovitost.

Uporaba kofeina za prikrivanje pomanjkanja spanja lahko povzroči neželen cikel. Na primer, pijete kofeinske pijače, ker čez dan težko ostanete budni. Toda kofein vam preprečuje, da bi ponoči zaspali, kar skrajša čas spanja.

Jemljete zdravila ali dodatke

Nekatera zdravila in zeliščni dodatki lahko vplivajo na kofein. Primeri vključujejo:

Efedrin. Mešanje kofeina s tem zdravilom, ki se uporablja v dekongestivih, lahko poveča tveganje za visok krvni tlak, srčni infarkt, možgansko kap ali epileptični napad.

Teofilin. To je zdravilo, ki se uporablja za odpiranje bronhialnih dihalnih poti, ima običajno učinke, podobne kofeinu. Torej lahko jemanje s kofeinom poveča škodljive učinke kofeina, kot sta slabost in razbijanje srca.

Echinacea. Ta zeliščni dodatek, ki se včasih uporablja za preprečevanje prehladov ali drugih okužb, lahko poveča koncentracijo kofeina v krvi in ​​lahko poveča neprijetne učinke kofeina.

Obožujete kavo, a ne želite negativnih posledic? preklopite na kavo brez kofeina.

Poskusite našo brezkofeinsko specialty kavo
3 Am Club – Decaf

z mehkim okusom čokolade, lešnika, mandlja in kakava