loader image

Kava za nosečnice in doječe matere: kako decaf jim pomaga

Kazalo vsebine

Koliko kave lahko spije nosečnica?

Kaj storiti, če zanosite, a še vedno želite piti kavo zjutraj in se s prijateljicami dobivati na kavi? Koliko skodelic kave lahko pijete nosečnice in doječe matere? Zdaj, ko je na voljo kakovostna brezkofeinska kava, lahko pijete več kot 2 skodelici kave, če vam pomaga ohraniti dobro razpoloženje.

Decaf je dobra možnost med nosečnostjo. American College of Obstetricians and Gynecologists ugotavlja, da je raziskava pokazala, da zmerno uživanje kofeina (manj kot 200 miligramov na dan) ne povzroča splava ali prezgodnjega poroda. Za nosečnice, ki hrepenijo po kavi, vendar se želijo držati ene, 12-unč skodelice na dan (≅ 360 ml), je brezkofeinska lahko dobra izbira. [1]

Vendar se pred dodajanjem kave vaši prehrani posvetujte s svojim ginekologom. Če vas kava naredi anksiozne, poskusite z njo ne pretiravati.

Nosečnice in doječe matere lahko zaužijejo do 200 mg kofeina na dan – to je povprečno 2 skodelici običajne kave ali 3-4 skodelice kave brez kofeina.

V katerih drugih izdelkih najdemo kofein?

Kaj pomeni 20 mg na dan? Je to veliko ali malo? Za primerjavo poglej vsebnost kofeina v nekaterih izdelkih, ki jih vsakodnevno uživaš. To ti bo pomagalo bolje načrtovati svojo prehrano. Na primer, če si že spila nekaj skodelic črnega ali zelenega čaja, bi bilo pametno zmanjšati tudi uživanje kave.

 • Kava: Med 70 in 140 mg kofeina na 230 ml, seveda pa je odvisno od vrste zrn in praženja.
 • Črni čaj: Povprečno 47 mg kofeina na 230 ml (lahko tudi do 90 mg).
 • Gazirana brezalkoholna pijača: Od 40 do 70 mg kofeina na 350 ml.
 • Zeleni čaj: Od 30 do 50 mg kofeina na 230 ml.
 • Zeliščni čaj: Tudi če je na večini čajev navedeno, da ne vsebujejo kofeina, je lahko vrednost le-tega nekje 12 mg na skodelico. Še več, večini zeliščnih čajev se je med nosečnostjo potrebno izogibati, čeprav so malinov čaj, meta, ingver in čaj limonovca po prvem trimesečju varni. 
 • Čokolada: Nekje 20 mg kofeina na 100 gramov mlečne čokolade in nekje 43 mg kofeina na 100 gramov temne čokolade. Ja, tudi v čokoladi je kofein. Zato bodi pozorna, koliko čokolade poješ, še posebej, če piješ tudi pijače s kofeinom. 

Ne pozabite tudi, da lahko to, kar dodate svoji kavi, vpliva na to, kako zdrava je. Namesto da pretiravate s smetano in sladkorjem, poskusite dodati do dve žlici mleka, mlečnega nadomestka ali pol in pol ter uporabite naravno sladke začimbe in arome. Poskusite dodati ¼ čajne žličke naslednjih začimb za dodaten okus:

 • Izvleček vanilije,
 • kardamom,
 • cimet,
 • kakav v prahu.

Čeprav je kava prijeten del vašega življenjskega sloga, obstajajo drugi dejavniki, ki imajo večji vpliv na vaše zdravje, in sicer uravnotežena prehrana, telesna vadba in vzdrževanje zdrave telesne teže.

kava s cimetom

Kako preprečiti obarvanje zob?

Znano je, da se nosečnicam med nosečnostjo pogosto kvarijo zobje. Kalcij iz zob se pogosto uporablja za izgradnjo otrokovega kostnega tkiva. Sklenina postane bolj porozna in obstaja nevarnost, da zobna sklenina potemni. Tukaj je nekaj pravil, ki bodo pomagala ohraniti barvo vaših zob in njihovo zdravje, ne glede na to, kakšno kavo pijete – kofeinsko ali brezkofeinsko.

 • Pijte naravno kavo v zrnju. Instant kava najbolj obarva zobe;
 • Pijte naravno kavo brez sladkorja;
 • Ne pijte prevroče kave;
 • Ne pijte kave na prazen želodec ali ponoči;
 • Ne pijte kave hkrati z živili, ki imajo kontrastno temperaturo, kot je sladoled;
 • Pijte kavo z mlekom. To je posledica dejstva, da kava, tako kot čaj, pomaga pri izpiranju kalcija iz telesa. 

Kava in nosečnostna sladkorna bolezen

Gestacijski diabetes ali nosečniška sladkorna bolezen  je vrsta sladkorne bolezni, ki se razvije v nosečnosti, ko je raven sladkorja v krvi previsoka. Običajno se pojavi sredi nosečnosti, med 24. in 28. tednom.

Če imate med nosečnostjo gestacijski diabetes, se vaš krvni sladkor na splošno vrne na običajno raven kmalu po porodu. Toda če ste imeli gestacijski diabetes, imate večje tveganje za sladkorno bolezen tipa 2. Pogosteje se boste morali testirati glede sprememb krvnega sladkorja. 

Hormon, imenovan insulin, razgradi glukozo (sladkor) iz hrane in jo dostavi našim celicam. Insulin vzdržuje raven glukoze v naši krvi na zdravi ravni. Toda če inzulin ne deluje pravilno ali ga nimamo dovolj, se sladkor kopiči v krvi in vodi v sladkorno bolezen.

Revija Ameriške srčne zveze je objavila raziskavo, ki kaže, da zmanjšuje tveganje za diabetes tipa 2 pri ljudeh, ki pijejo brezkofeinsko kavo.

Brezkofeinska kava z mlekom in sladkorjem pred obrokom z visokim glikemičnim indeksom zmanjša postprandialni porast glukoze .

Poleg tega bo koristno za tiste bodoče matere, ki imajo skoke v ravni glukoze: uživanje kave brez kofeina z dodanim mlekom in sladkorjem pred obrokom z visokim glikemičnim indeksom zmanjša postprandialni porast glukoze v primerjavi z uživanjem po obroku. [2] 

Poskusite našo brezkofeinsko specialty kavo
3 Am Club – Decaf

z mehkim okusom čokolade, lešnika, mandlja in kakava

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani coffeebulava.com niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran coffeebulava.com je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. 

Viri

[1] How much coffee can I drink while I’m pregnant?  American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG), October 2020

[2] National Library of Medicene, Tommy H T Wong , October 2020.